maandag 28 maart 2011

Planning van de week / Planning the week

Laatst had ik het met een collega over bezuinigen op je huishoudbudget. Ik was stomverbaasd toen ik ontdekte dat een hoop mensen niet eens een budget hebben voor hun wekelijkse uitgaven. Ook het maken van een maaltijdplanning voor de week werd bestempeld als "veel werk". Dat ze dan iedere dag boodschappen moeten doen kost echter veel meer tijd (en geld)! Wat mij heeft geholpen in het begin is het maken van een lijst van alle maaltijden die ik wel eens maak. Op die manier hoef je alleen maar uit te kiezen. Op drukke dagen een makkelijke maaltijd, op rustige dagen wat uitgebreider. Ook koken voor twee dagen scheelt in tijd en kosten. Of je dan twee dagen achter elkaar hetzelfde eet of dat je het invriest voor een drukke dag is dan aan jezelf.
Mijn planning voor de week is deze:

Maandag vrij(avond vergadering): pasta-ovenschotel (met een restje spaghetti) ovenappels met vla toe
Dinsdag vrij: stamppot rauwe andijvie, griesmeelpudding met bramensaus toe
Woensdag dagdienst:maaltijdomelet met babi pangangsaus, vla met rest van de bramensaus
Donderdag dagdienst: kliekjes-dag! vla/yoghurt met cruesli
Vrijdag vrij: Zelfgemaakte tortilla's, iets lekkers bij de koffie toe (zelf bakken)
Zaterdag vrij: NIEUW RECEPT "leek and potatoe soup", zelfgebakken brood, iets lekkers bij de koffie
Zondag vrij: ovenaardappels, drumsticks, rode kool (kant en klaar), vla/yoghurt met cruesli toe
Maandag vrij: rest van de soep van zaterdag, boterhammen

Hoe ziet jullie week eruit? En wat zijn jouw tips om te besparen op het huishoudbudget?

Liefs Amelie
The other day I was talking to a collegea about cutting down on the weekly budget. I was very surprised to discover many people don't even have a weekly budget. Making a weekly mealplanning was seen as "too much work". However; the fact that they are doing grocery shopping every day takes up a lot more time (and money)! What helped me in the beginning was to make a list of meals I could cook and then just pick from that. On busy days make easy and quick meals, on calm days make something a little bit more timeconsuming. Cooking for two days also saves time and money. Wether you eat the same meal for two days, or save half of it in the freezer for a busy day is up to you.
My mealplanning for this week is:

Monday (not working workmeeting in evening): pasta-oven dish (with leftover spaghetti), baked oven-apples with custard
Tuesday (not working): mash with endive, semolina pudding with blackberry sauce
Wednesday (dayshift): filled omelette with red sauce, custard with leftover blackberry sauce
Thursday (dayshift): Leftover-day! Custard and yoghurt with cruesli
Friday (not working): Homemade tortillas, tea with homebaked treat
Saturday (not working): NEW RECIPE "leek and potatoe soup" homemade bread, tea with homebaked treat
Sunday (not working): Ovenbaked potatoes, chicken, red cabbage (readymade), custard and yoghurt with cruesli
Monday (not working): leftover soup from saturday with sandwiches

What does your week look like? What are your suggestions for cutting down on the weekly budget?

Love Amelie

2 opmerkingen:

  1. Hoi Amelie,
    Ik vind het ook heel praktisch en vooral overzichtelijk voor een hele week boodschappen te doen. Daarbij bedenk ik ook voor de hele week wat ik ga eten. Vind het soms wel lastig iets te bedenken daarom vond ik de tip om alles wat ik kook op een rijtje te zetten een goed idee! Wat ik vaak doe als ik mijn boodschappenlijstje maak is alle aanbiedingen van de supermarkten bekijken en waar het het gunstigst is doe ik boodschappen en pas ik mijn avond maaltijd op aan. Soms speur ik op de ah site naar een lekker receptje als ik even niks weet.
    Financieel gezien scheelt het zeker om week boodschappen te doen al moet ik bekennen er soms niet aan te ontkomen tussendoor een boodschapje bij te halen, zoals brood of verse groente (of iets lekkers; tja zwanger he...haha!) Maar oha hou ik me altijd keurig aan het schema en hoef ik aan het eind van de week bijna nooit dingen weg te gooien.
    Mijn weekschema (vanaf afgelopen zaterdag):
    zaterdag; lekkere broodjes met een gebakken eitje
    zondag; eten bij mijn moeder (was kaasfondue, mmm en een ijsje toe)
    maandag; aardappels, sperzieboontjes, braadworstje
    dinsdag; pastaschotel met gehakt en spinazie
    woensdag; pizza!
    donderdag; vissticks, worteltjes, aardappelpuree
    vrijdag; kliekjes dag
    Toetjes zijn bij ons niet zo spectaculair haha... kinderkwarkje/ (vruchten)yoghurt of vla en vaak ook fruit.

    Wat ik goed vind is dat jij restjes zo lekker verwerkt in iets anders, dat zou ik ook wat vaker mogen doen!

    Liefs Celise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Celise,
    Ziet er lekker uit, grappig dat er bij jou ook kliekjes op het menu staan! Ook ik haal dingen vers hoor; anders zit je met van die verlepte groenten! En het lekkers voor het weekend haal ik vaak op het laatst omdat ik het anders al opeet, hihi.
    Liefs Amelie

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je reageert!