zondag 5 september 2010

Ras el Hanout


Zoals beloofd hier het recept voor de Marokkaanse gehaktballetjes, maar eerst wat leuke feitjes erover.
Een van de ingrediënten is ras el hanout. Dit is een kruidenmengsel dat in noord-Afrika gebruikt wordt. Het betekent; "het beste uit de winkel" en dat houdt in dat de verkoper zijn beste kruiden en specerijen in het mengsel stopt. Het is dus geen vaststaand mengsel, maar bevat vaak wel kruidnagelen, kaneel, kardemom, gemalen chilipepers, komijn, koriander, noormuskaat, peper, kurkuma. Verder kunnen er nog allerlei ingrediënten in zitten die redelijk onbekend zijn in de westerse wereld.
Het leukste feit vind ik dat het ook wel gebruikt wordt door vrouwen om hun "baarmoeder warm te maken", wanneer het niet gelijk lukt om zwanger te worden. Op het internet geven vrouwen elkaar tips om dit toe te passen. Of het werkt weet ik niet, maar ik vind het altijd leuk als huis-, tuin- en keukenmiddeltjes een rol spelen in de gezondheid. En het kan zeker geen kwaad. Ik heb trouwens op mijn werk eens een heel gesprek gehad met een Chinese patiënte en ook zij zei dat we in Nederland te vaak "kou" in ons lichaam laten komen. En hier zie ik ook iets soortgelijks terug. We weten nog zoveel niet, wie weet denken we in het westen wel niet altijd de juiste kant op...
Ras el hanout is te verkrijgen bij de Turkse slager en het lamsvlees voor dit gerecht werd ter plekke voor me gemalen. En heerlijke broden voor erbij zijn er in overvloed!
Maar goed, nu dan het recept, zoals beloofd. En nogmaals: het is HEERLIJK!!!


Ingrediënten

1 ui gesnipperd
3 eetl. olijfolie
50 gr verse broodkruimels
250 gram lamsgehakt
1/2 theelepel gemalen kaneel
5 eieren
2 teentjes knoflook in plakjes
1 courgette in dikke plakken
2 blikjes tomatenstukjes van 400 gram
2 theelepels honing
1/2-1 theelepel ras el hanout
20 gram verse koriander gehakt
400 gram kikkererwten

Bak de ui in wat olijfolie tot het zacht is en laat afkoelen.
Meng de ui samen met de broodkruimels, het gehakt, kaneel, 1 ei, 1/2 theelepel zout en lekker veel peper en maak hier met vochtige handen balletjes van (ong. 24).
Doe de rest van de olie in de pan en braad de gehaktballetjes ongeveer 8 minuten tot ze gelijkmatig bruin zijn. Haal de balletjes uit de pan.
In de olie die nog in de pan zit bak je de knoflook tot het zacht is, waarna je de courgettes toevoegt en gedurende 1-2 minuten meebakt. Voeg dan de tomatenblokjes , de honing, ras el hanout en driekwart van de koriander toe. Peper en zout en een paar eetlepels water erdoor roeren. Roer en kook het geheel tot het een soort prutje is.
Voeg de kikkererwten toe en de gehaktballetjes.
Maak vier holletjes in de saus en breek in elk holletje een ei. Deksel op de pan en laten koken gedurende 4-8 minuten tot de eieren gestolt zijn. Strooi de resterende koriander erover en serveer met Turks (Marokkaans) brood. Gebruik het brood om de resterende saus op je bord mee op te vegen.

Bismillah! Amelie

2 opmerkingen:

Leuk als je reageert!